Tettler

Tanév közben zár be egy iskola Szegeden

2015. január 14.

rogers02.jpg

Annak ellenére, hogy ilyen nem történhetne meg. Csakhogy Rátótországban a jelek szerint erre is lesz példa...

(Szolg. közl.: az alábbiak elsősorban szülőként érintenek, érintettek.)

Rendkívüli szülői értekezletre menni sosem jó dolog. Mert az az esetek többségében azt jelenti, baj van, segítségre van szükség. Ahogy most is.

Mert a jelek szerint egy „alig élt” iskola „egyik pillanatról a másikra” megszűnik Szegeden. A Rogers-gimnázium öt éve indította el az első évfolyamát, és mostanra jutott el oda, hogy levetkőzve „gyermekbetegségeit”, megszabadulva a sztereotípiáktól, „megerősödve” ott van Szeged „középiskolai térképén”. Már nem ufóként tekintenek az intézményre, és a tanulóikat sem nettó hülyének tartják – ahogy éveken át hallották ezt a diákok és szüleik egyaránt, noha sosem voltak azok... Ez az idill azonban a jelek szerint péntekig tart.

Ilyen a világon nincs...

Hétfőn ugyanis a rendkívüli szülői értekezleten a gimnázium igazgatójának és a végzős 13R osztályfőnökének valamint az intézményt működtető Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány vezetőjének ki kellett állnia az osztályok és a diákok szülei elé, és bejelenteni a bejelenthetetlent:

– A körülmények addig sodortak minket, amíg szombaton véglegessé vált: megszűnik az iskola. Ekkor még volt esély arra, hogy egyházi fenntartású legyen az intézmény, de a legtovább kitartó rend végül nem vállalta el az iskola átvételét – mondta az igazgató.

Ezután az alapítvány vezetője elmondta, egyrészt azért jutottak el idáig, mert a kormány még októberben úgy döntött „átalakítja” a középfokú oktatást, és ennek – ismert – része az is, hogy az alapítványi intézményeket, mondjuk így, nem támogatják tovább.

– Mintegy százmillió forintnyi normatív támogatást nem kaptunk meg. Elfogytak az alapítvány tartalékai, egész egyszerűen nem tudjuk miből finanszírozni a második félévet – közölte az alapítvány vezetője.

Rátótország szépségei, 1. rész

A finanszírozhatatlanságról az alapítvány másik iskolája a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola is „tehet”. Meg a jogi lehetőségek...

A Magyar Államkincstár évről évre ellenőrizte az intézményeket és 2013-ban ötvenmillió forintos bírságot szabott ki az alapítványra, mert 2012-ben szabálytalanságokat találtak. A Szefi – nincs rá szebb, jobb fordulat – saját magát szívatta meg, és emiatt van bajban a Rogers is: ugyanis 2012-ben miután a Szefiben végzős diákok leérettségiztek, illetve megszerezték a szakmájukat az intézményben az adatlapjaikat egy azóta már nem ott dolgozó illető egyszerűen megsemmisítette. Az államkincstár az ellenőrzéskor azonban látni akarta a papírokat, amelyeket értelemszerűen nem tudtak elővenni az egyik szekrényből. Elkezdték felkeresni a végzett diákokat, kérve őket, igazolják, valóban oda jártak, és valóban úgy és olyan körülmények között, szabályosan szerezték meg az okmányaikat. De nem tudták elérni az összes tanulót. Ők lettek a fantomdiákok, „miattuk”, illetve nyilván a papírok ledarálása miatt kapta a büntetést az alapítvány. Ez a büntetés azonban a mai napig nem jogerős. Az alapítvány ugyanis fellebbezett a döntés ellen.

Rátótország szépségei, 2. rész

A fellebbezést „részben elfogadták”: a szöveges indoklásra azt mondták, oké, a fellebbezés számszaki részét viszont elkaszálták. Majd fölfüggesztették az eljárást. Erre az alapítvány fellebbezést nyújtott be a fellebbezési eljárás fölfüggesztése ellen. Azonban ezt az eljárást is január 9-én, pénteken fölfüggesztették. Az egész procedúra három-négy hónapig is eltarthat az alapítvány vezetője szerint, aki azt is elmondta, abban bíztak, hogy addig, amíg nem jogerős a bírság, addig valahogy mégis kapnak valamit a visszatartott normatívából, amellyel el tudják kezdeni a második félévet.

rogers01.jpg

Rátótország szépségei, 3. rész

Míg az eljárás tartott, illetve igazából tart is még, sem tétlenkedtek a sulikban: gyakorlatilag az összes egyháznál, rendnél kanosszát jártak, kérve a segítségüket (mellékszál: egyházi fönntartású iskola körülbelül két és félszer annyi normatív támogatást kap az államtól, mint egy alapítványi). Az egyik rendnél úgy döntöttek, segítenek, csakhogy. A fentiek mellett jött egy újabb furcsa jogértelmezés. A szakminisztérium és az államkincstár szerint azzal, hogy a rend átveszi, jogutód nélkül szűnnek meg az alapítvány iskolái, a megyei kormányhivatal viszont úgy látja, „nincs itt semmi látnivaló”, a renddé „átvedlett” intézmények a Rogers és a Szefi jogutódjai. Ezt az „anomáliát”, illetve a fent már említett fölfüggesztett jogvitát leghamarabb februárban „egyértelműsítik.” Csakhogy a rendnek legkésőbb január 31-éig le kellene adniuk a normatíva-igénylési kérelmüket. Érthető, ha ebben a minimum bizonytalan helyzetben nem mertek lépni.

Rátótország szépségei, 4. rész

A szülői értekezleten ott volt az egyik „lehetséges megoldás” is: Gera Tibor az Eötvös-gimnázium vezetője. Neki gyakorlatilag a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mondta, el kéne menni az értekezletre, hiszen korábban már valami ehhez hasonló nemhivatalos beszélgetés zajlott le a Klik és az igazgató között – szerintem:

Klik: – Tibor, bedől a Rogers, mert bukik a sulit működtető alapítvány. Te veszed át a négy osztályt. Egy végzős, egy tizedikes és két kilencedikes évfolyamról van szó. Rendben?

Gera Tibor: – Ööö... Hát jó...

Így Gera a szülőin elmondta, „nem kérdezünk semmit, átvesszük a gyerekeket”. Már ha mennek, és eljut idáig a történet. Hivatalos megkeresés még nem volt, a csodában reménykedő Rogers és az Eötvös még csak informálisan beszélt a lehetőségekről. A Csongor téri intézmény a végzős tizenharmadik és a két kilencedik évfolyamot egy az egyben át tudja venni, a tizedikes osztályt viszont csak kettévágva, vagy inkább háromba, esetleg négy felé: ez az évfolyam a Rogersben ugyanis egy fél humán és egy fél reál tagozatot jelent(ett). Őket az Eötvös „hozzácsapja” a saját nyelvi, humán és reál tagozatos tizedikes osztályaihoz. Nem tehet mást. Ahogy azt sem tudják megtenni, hogy átveszik a Rogersben tanító tanárokat.

A Józsik nem hagyják magukat

Miután az iskolaigazgató, az alapítvány vezetője és Gera Tibor is elmondta, amit el kellett mondania valami egészen más történt, mint amire számítottak. A szülők ugyanis nem akarták tudomásul venni az elhangzottakat. A felszólalók mindegyike arra volt kíváncsi, mennyi pénzre van szüksége az intézménynek ahhoz, hogy ezt a második félévet végigvigyék, hogy a végzősök le tudjanak érettségizni, és hogy a többi évfolyam is legalább erre a fél évre még együtt tudjon maradni. Nyártól, szeptembertől mindenre van megoldás, függetlenül attól, mi lesz a „jogértelmezések” vége: ősztől ugyanis a Rogers és a Szefi „romjain” a rend tovább tudja vinni a maradék három évfolyamot.

Meg az új kilencedikes osztályokat is, már ha lesz kiket. Elvileg lenne, az érdeklődés nagy, három osztály indulna.

A szülők kérésére az intézmény kiszámolta, havi szinten diákonként körülbelül 32 ezer forintba kerülne a második félév – ez összesen ötvenmillió forint körüli összeg lenne. Finoman fogalmazva is nem valószínű, hogy minden diák családja képes lenne arra, hogy ezt az összeget havonta kigazdálkodja. Így nem marad más, csak a csodavárás és a koldulás...

„Nincs egy vagy több ismerősötök, aki tudna segíteni?” Ez mostanában a legtöbbször elhangzó kérdés a szülők között, akik azóta, akihez tudtak és tudnak már fordultak. Péntekig van idő. Gyakorlatilag bármilyen támogatást, bárhogyan, bárhonnan elfogadnak.

És az is lehet, hiszen Rátótországban élünk, hogy az egyértelműsítés után kiderül, az alapítvány megkapja a normatívát, vagy annak egy részét, mondjuk február végén vagy márciusban. Azaz lehet, csak átmeneti „segély” kellene. Csakhogy addig egyrészt nagyon sok idő van, másrészt lassan semmire sincs idő.

Itt és így tart most a Rogers. Egyébként a hatályos törvények szerint iskolát nem lehet tanév közben bezárni... Lehet, hamarosan törvénysértésnek lehetünk tanúi Szegeden. A diákok, és a tanárok az egészről nem tehetnek semmit. Mégis ők azok, akiknek a jelek szerint menni kell, akik megszívják.

(A két fotót az iskola honlapjáról vettem át.)

süti beállítások módosítása